Schaduwnok

Een schaduwnok is een nok met een eenzijdige lichtinval en een vrije vorm van luchtuitlaat. Bij een schaduwnok valt het zonlicht niet direct in de ruimte, dus u heeft maximale lichtopbrengst zónder directe lichtinval.

De schaduwnok is bij uitstek geschikt als stalventilatie voor de (pluim)veehouderij, maneges en andere agrarische gebouwen en/of hallen.

✓ Schaduwnok op maat
✓ Hoogwaardige aluminium constructie & polycarbonaat lichtplaten
✓ Indirecte lichtinval
✓ Optimale licht- en klimaatbeheersing
✓ Beschermt tegen regen en sneeuw
✓ Overal toepasbaar
✓ Inclusief levering & montage

Redelijke luchtafvoer

Een goede (stal)ventilatie draagt bij aan de gezondheid én prestaties van mens en dier. Bij een schaduwnok is de ventilatie-uitlaat weliswaar wat beperkter dan bij andere licht- en ventilatienokken, toch is er afdoende afzuiging om afgewerkte lucht uit de stal af te voeren.

Indirecte lichtinval

Bij een schaduwnok steekt de dakbedekking aan de weerszijde over, waardoor directe zonlichtinstraling – met name tijdens de uren waarop de warmte-instraling het hevigst is – beperkt. Bij een schaduwnok, de naam zegt het al, wordt de mate van lichtinval dus sterk gereduceerd. Zo is er toch voldoende licht, maar hebben uw dieren geen last van eventueel hinderlijk zonlicht en wordt opwarming van uw stal of hal tot een minimum beperkt. De schaduwnok is ideaal voor warme zomers.

Eigenschappen schaduwnok

Het framewerk van de schaduwnok wordt uitgevoerd o.b.v. aluminium profielen, waarop meerwandige polycarbonaat platen worden bevestigd – die door een afdeklijst met rubberafdichting worden vastgezet.

Een schaduwnok kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. We maken graag een offerte op basis van uw wensen, maatvoering en de beoogde constructie.

Natuurlijke, indirecte daglichtinval en ventilatie in één. Perfect toegepast op het dak van elke hal, stal, loods of schuur.

Voordelen schaduwnok

De belangrijkste voordelen bij toepassing van licht- en ventilatienokken:

 • Daglicht en ventilatie in één systeem
 • Natuurlijke aanvoer van schone buitenlucht
 • Afvoer van vervuilende stoffen
 • Vermindert condensvorming
 • Voorkomt neerslag via de stalventilatie
 • Verhoogt de productiviteit van mens en dier
 • Stimuleert een betere gemoedsgesteldheid
 • Voorkomt gezondheidsproblemen door een gebrek aan daglicht en/of verse lucht

Deze schaduwnok is vrijwel overal toepasbaar, wordt volledig op maat voor u gemaakt. Kies daarbij uit verschillende soorten, diktes en kleuren polycarbonaat lichtplaten et cetera.

Wat uw wensen ook zijn, onze licht- en ventilatienokspecialisten informeren u graag over de mogelijkheden!

Over Brouwer Lichtstraten

Een licht- en ventilatienok past. Altijd.

Brouwer Lichtstraten is ruim 10 jaar specialist in het produceren en plaatsen van ventilerende en/of lichtdoorlatende dakconstructies in (bestaande) platte daken of in de nok – voor bedrijf en particulier.

Een schaduwnok is bij uitstek geschikt voor de:

 • Pluimveehouderij
 • Geitenhouderij
 • Varkenshouderij
 • Melkveehouderij
 • Paardenhouderij
 • Maneges & paardenstallen

En van een uniek ontwerp tot en met montage op locatie: Brouwer Lichtstraten regelt het. Van A tot Z.

Bekijk projecten

Renovatie schaduwnok

Is uw schaduwnok, lichtstraat of stalventilatie verouderd of aan vervanging toe? Dan is renovatie prijstechnisch veelal een stuk aantrekkelijker dan nieuwbouw. Informeer vandaag nog naar de mogelijkheden en/of een offerte op maat!

Bekijk meer lichtstraten en ventilatienokken

Heeft u aanvullende, specifieke wensen aangaande uw schaduwnok of licht- en ventilatienok? Of heeft u liever een niet-ventilerende lichtstraat? Laat het ons weten. Alles is mogelijk.

Ventilatienok type schaduwnok bestellen?

Zo gepiept. Dit is hoe het werkt:

 1. Geef de gewenste maatvoering aan ons door
 2. Binnen 1 werkdag ontvangt u onze offerte met 2D-tekening
 3. Akkoord? Dan gaan we z.s.m. voor u aan de slag

Met een snelle levering, korte lijnen en direct, persoonlijk contact hoeft u zich nergens zorgen over te maken. En is er iets? Dan lossen we het op. Meteen.

Neem contact op